Ευαγγελία Γκίκα: Τι είναι η μέθοδος Gyrotonic
     H μέθοδος GYROTONIC EXPANSION SYSTEM είναι ένα εντελώς νέο και πρωτοποριακό πρόγραμμα ασκήσεων, που γυμνάζει το μυόσκελετικό σύστημα. Αναπτύχτηκε από τον Juliu Horvath, στη δεκαετία του ’80, στη Nέα Yόρκη. O Horvarth υπήρξε αθλητής της κολύμβησης και της ενόργανης γυμναστικής προτού γίνει μέλος του Romanian State Opera Ballet. Έκανε περιοδεία στην Ιταλία ώσπου κατέληξε στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στο New York Opera Ballet και στο Houston Ballet. Αργότερα όμως η καριέρα του στο χορό έληξε άδοξα με δύο σοβαρούς τραυματισμούς, στον αχίλλειο τένοντα του και στη μέση. Έτσι σαν εναλλακτική λύση άρχισε να αναπτύσσει τη δική του μορφή γιόγκα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των τραυματισμών του. Μετά από έντονη αυτομελέτη άρχισε να αναπτύσσει αυτό που λεγόταν κάποτε Γιόγκα για χορευτές και το εξέλιξε σε ασκήσεις GYROKINESIS. Σήμερα έχει ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στη Νέα Υόρκη που ονομάζεται White Cloud.
Τι ακριβώς είναι το Gyrotonic?
     Είναι μια μέθοδος εναλλακτικής γυμναστικής, που βασίζεται στις αρχές της γιόγκα, της κολύμβησης, του μπαλέτου και της ενόργανης γυμναστικής. Ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και στοχεύει στη βαθιά εκγύμναση όλου του σώματος. Έχει σαν αποτέλεσμα την ορθοσωμία του σώματος και την ελαστικότητα των μυών.
     Όλη η μέθοδος βασίζεται ουσιαστικά σε ένα πολυμηχάνημα, γνωστό με το όνομα «Gyrotonic Expansion System». Oι ασκήσεις που γίνονται είναι σαν ένα είδος φυσιοθεραπείας μαζί με γυμναστική και ονομάζονται «Gyrokinesis».
     Είναι μια μέθοδος γυμναστικής που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο μηχάνημα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε σωματότυπου. Ιδιαίτερα εύχρηστο θα το βρουν όσοι ασχολούνται με το χορό και τη γιόγκα οπού γνωρίζουν ήδη το εύρος της κίνησης του σώματος τους. Μπορεί να βελτιώσει προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, αυχενικά, σκολίωση, οσφυαλγίες, δισκοπάθειες και κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου καθώς επίσης συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση μυοσκελετικών τραυματισμών. Οι τεχνικές αναπνοής που εφαρμόζονται, προκαλούν άμεση απεμπλοκή των ενεργειακών κέντρων και οξυγόνωση του αίματος, γεγονός που προκαλεί ευεξία και ευφορία.
Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο συγκεκριμένα στούντιο που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μέθοδο αυτή και να το δοκιμάσετε! Προσοχή στις απομιμήσεις!

πηγή: mylady.gr

 Γκίκα Ευαγγελία ,

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής / Personal Trainer

Δασκάλα στο Ghyta Yoga School