Ευαγγελία Γκίκα: Συμπληρώματα διατροφής

Οι φυσικές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα και είναι καλύτερες για τον οργανισμό από τις συνθετικές βιταμίνες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός σας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά. Το χημικό προφίλ των βιταμινών, είτε είναι φυσικές είτε συνθετικές, είναι το ίδιο. Η βιταμίνη Ε και το φυλλικό οξύ αποτελούν τις εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Η φυσική βιταμίνη Ε απελευθερώνεται καλύτερα, ενώ το σώμα χρησιμοποιεί καλύτερα το συνθετικό φυλλικό οξύ.
Μπορεί ένα συμπλήρωμα διατροφής να συμπληρώσει μια φτωχή διατροφή? Περιέχει όλα όσα χρειάζομαι?
Κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να καλύψει το κενό μιας διατροφής με σημαντικές ελλείψεις. Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια λύση για ειδικές περιπτώσεις (γυναίκες σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, μετεγχειρητικοί ασθενείς κ.α.), που η ανάγκη για ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένη ή δεν καλύπτεται από τη διατροφή. Επειδή κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα στην αγορά και οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας. Ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να λάβει κανείς όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι να ακολουθεί μια διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και ισορροπία.
Μπορούν κάποια συμπληρώματα να με βοηθήσουν να αποτοξινώσω το σώμα μου?
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Η αποτοξίνωση είναι μια εσωτερική διαδικασία του οργανισμού, ένα έργο που έχει αναλάβει το ήπαρ και τα νεφρά. Το ήπαρ διασπά τα τοξικά παρά-προϊόντα του μεταβολισμού και τα νεφρά αναλαμβάνουν να τα αποβάλουν από τον οργανισμό μέσω της διούρησης.
Επίσης, τα συμπληρώματα φυτικών ινών δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Λόγω της διόγκωσης τους στο στομάχι, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και κόβουν την όρεξη, χωρίς όμως να βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης μακροπρόθεσμα.

πηγή: mylady.gr

 Γκίκα Ευαγγελία ,

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής / Personal Trainer

Δασκάλα στο Ghyta Yoga School