Γονίδια… και γυμναστική….
Κάθε άνοιξη, οι περισσότερες γυναίκες θυμούνται πως τα χάλια γονίδια της μαμάς τους ευθύνονται για το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλια τους, για την κυτταρίτιδα των ποδιών τους και πολλά άλλα γυναικεία παράπονα…
Ήρθε η μέρα να συμβιβαστούμε με το σώμα μας, να το αγαπήσουμε, να μάθουμε τις ανάγκες του και να το γυμνάσουμε με σωστό τρόπο αλλά και να δούμε με ποια διάσημη γυναίκα μπορούμε πλέον να ταυτιζόμαστε ώστε να μην ξανά γκρινιάξουμε στον καθρέφτη μας μπροστά…
Ο σωματότυπος μιας γυναίκας χωρίζεται στις εξής κατηγορίες και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Σωματότυπος «Μήλο»: Πλούσιο στήθος και έντονη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και στα χέρια, γλουτοί μικροί και επίπεδοι και πολύ λεπτά πόδια. Περιγραφή που ταιριάζει στην γνωστή ηθοποιό Catherine Zeta Jones.

2. Σωματότυπος «Αχλάδι»: Στο μυαλό όλων μας έρχεται η Jennifer Lopez! Με λεκάνη πιο φαρδιά από τους ώμους και το στήθος και έντονη συσσώρευση λίπους στους
μηρούς και στους γλουτούς.

3. Σωματότυπος «Κλεψύδρα»: Όπως η Eva Longoria, η οποία με μαγιό δεν μπορεί να κρύψει την στενή της μέση συγκριτικά με την διάμετρο του στήθους και της λεκάνης της.

4. Σωματότυπος «Σωλήνας»: Πολύ αδύνατη, με ίδια αναλογία πλάτους ώμων – μέσης- λεκάνης. Αρκετά αντρικός σωματότυπος όπως της Anne Hathaway!!

Ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για τον κάθε σωματότυπο? :
1. Σωματότυπος «Μήλο: για την μείωση του λίπους της κοιλιακής χώρας είναι απαραίτητος ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης μαζί με ασκήσεις κοιλιακών και κυρίως πλάγιων κοιλιακών ώστε να υπάρξει διαχωρισμός της μέσης από το υπόλοιπο σώμα.
Η δική μας πρόταση: συνδιασμός Aerobic, Aerodance, Zumba ή Jogging μαζί με Pilates, Fitball exercises, TRX ή προγράμματα με έμφαση στους κοιλιακούς!
2. Σωματότυπος «Αχλάδι»: Για την μείωση του λίπους της «περιφέρειας» χρειάζεται συστηματική αερόβια άσκηση έως και 5 φορές την εβδομάδα. Ακόμη, απαραίτητες είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών καθώς και των χεριών έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία στα άνω και κάτω άκρα.
Η δική μας πρόταση: συνδιασμός Power Cycling, Step Aerobic, κολύμβησης, Zumba, Tae – bo ή Aerodance μαζί με Pilates, TRX, Yobo, Bosu, Yoga ή προγράμματα με βάρη – λάστιχα που περιλαμβάνουν ολόκλρηρο το σώμα!
3. Σωματότυπος «Κλεψύδρα»: Η αερόβια άσκηση σας χρειάζεται μόνο για την διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω άκρων καθώς και των κοιλιακών ώστε να υπάρχει σωστή αναλογία στο σώμα σας.
Η δική μας πρόταση: για την διατήρηση της φυσικής κατάστασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αερόβιο πρόγραμμα σας αρέσει. Προσανατολιστείτε σε προγράμματα με έμφαση τον χορό, όπως Zumba, Aerodance, Tae – bo ακόμα και Poledance που συνδυάζουν καύσεις και διασκέδαση. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε προγράμματα ενδυνάμωσης όπως TRX, Bosu, Cross – fit, Yobo, Pilates, Yoga ή προγράμματα με έμφαση τους κοιλιακούς και τα κάτω άκρα!
4. Σωματότυπος «Σωλήνας»: Η αερόβια άσκηση σας χρειάζεται μόνο για την διατήρηση της φυσικής σας κατάστασης. Καθώς το σώμα σας είναι αρκετά αδύναμο πρέπει να εμπλουτίσετε το πρόγραμμά σας με ασκήσεις ενδυνάμωσης ολόκληρου του σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στον κορμό και στα άνω άκρα!
Η δική μας πρόταση: για την διατήρηση της φυσικής κατάστασης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αερόβιο πρόγραμμα σας αρέσει. Προσανατολιστείτε σε προγράμματα με έμφαση τον χορό, όπως Zumba, Aerodance, Tae – bo ακόμα και Poledance που συνδυάζουν καύσεις, διασκέδαση και θα βελτιώσουν την θηλυκότητα σας! Μην αγνοήσετε το TRX, Pilates, Ring exercises, Yoga ή προγράμματα ενδυνάμωσης με λάστιχα ή βάρη και έμφαση στον κορμό και στα άνω άκρα!

Αφήστε λοιπόν τις κατάρες στην… κατά τ’ άλλα αγαπημένη σας μαμά… και ξεκινήστε τώρα το είδος γυμναστικής που σας ταιριάζει… γιατί το καλοκαίρι… Μας χτυπάει την πόρτα..!!

 

Μαρία Πάππα

(Αναδημοσίευση από το blog του ladybugpilates.gr)