Γράφει η personal trainer Φλέρυ Μακρή.

Ένα κλασικό δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζουν συχνά οι αρχάριοι αθλούμενοι είναι αυτό της επιλογής ανάμεσα στην αερόβια προπόνηση και την προπόνηση με αντιστάσεις με στόχο και στις δύο περιπτώσεις τη μείωση του ποσοστού λίπους και γενικότερα την βελτίωση της σωματικής σύστασης.
Τέτοια ερωτήματα έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να απαντηθούν γιατί η απάντηση εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους όπως είναι το επίπεδο του αθλούμενου, τα χρόνια προπόνησης, οι προπονητικοί στόχοι και η ύπαρξη τραυματισμών. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από διάφορες αντιφατικές πληροφορίες που θα ακούσει κάποιος στο γυμναστήριο όπως για παράδειγμα ότι “τα βάρη σφίγγουν το λίπος”, “με την αερόβια καίγονται οι μύες”, “για να κάψουμε λίπος πρέπει να περπατάμε” κτλ.
Καταρχήν να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό δίλημμα ανάμεσα στην αερόβια προπόνηση και την προπόνηση αντιστάσεων. Αν ο αθλούμενος κάνει συστηματικά προπόνηση μπορεί εύκολα να ενσωματώσει στο πρόγραμμα του και τα δύο είδη προπόνησης την ίδια ή διαφορετική ημέρα.
Η απώλεια λίπους τελικά θα καθοριστεί από το θερμιδικό ισοζύγιο δηλαδή από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και τις θερμίδες που καίμε. Η αλήθεια είναι ότι η προπόνηση επηρεάζει την όρεξη του ατόμου και συνεπώς τις θερμίδες πρόσληψης, αλλά ας υποθέσουμε ότι η διατροφή είναι υπό έλεγχο και οι θερμίδες είναι οι κατάλληλες.
Τότε αυτό που μένει να απαντηθεί είναι σε ποια από τις δύο μορφές προπόνησης, αερόβια ή βάρη, καίγονται περισσότερες θερμίδες είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε μετά την άσκηση (χρέος οξυγόνου). Η απάντηση πάλι είναι δύσκολο να δοθεί γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο με σημαντικότερους την ένταση και την διάρκεια. Αυτό που έχει τελικά σημασία είναι το εξής:
Ένας μέσος αθλούμενος ο οποίος ξοδεύει 3-5 ώρες την εβδομάδα για να γυμνάζεται έτσι και αλλιώς δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη ενεργειακή δαπάνη από την άσκηση. Το θερμιδικό έλλειμμα θα επιτευχθεί κυρίως ρυθμίζοντας την δίαιτα δηλαδή μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού.
Συνεπώς ξεχάστε το ποια μορφή άσκησης καίει τις περισσότερες θερμίδες και επικεντρωθείτε στα οφέλη που έχουν για την σωματική σύσταση. Υπό αυτό το πρίσμα η προπόνηση με αντιστάσεις παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αερόβια προπόνηση γιατί διατηρεί ή “χτίζει” το μυικό ιστό πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει λίπος.
Ένα αισθητικά ωραίο σώμα, και για τα δύο φύλα, πρέπει να έχει χαμηλά ποσοστά λίπους αλλά όχι με χαμηλό συνολικό βάρος δηλαδή με άλλα λόγια πρέπει να υπάρχει και “αρκετός” μυικός ιστός. Η αερόβια προπόνηση από μόνη της δεν συνεισφέρει στην διατήρηση ή αύξηση του μυικού ιστού αλλά σαν συμπληρωματική μορφή άσκησης αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Άρα για ένα μέσο αθλούμενο ο οποίος ενδιαφέρεται να μειώσει τα ποσοστά λίπους η έμφαση πρέπει να είναι στην προπόνηση με αντιστάσεις ενώ συμπληρωματικά μπορεί να κάνει αερόβια προπόνηση. Αυτό για άτομα με “γεμάτο” καθημερινό πρόγραμμα και 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα (δηλαδή μετά τα βάρη και προς το τέλος της προπόνησης) ενώ για άτομα με υψηλότερη συχνότητα προπονήσεων μπορεί να γίνει εναλλάξ μέσα στην εβδομάδα (δηλαδή μία ημέρα βάρη, την επόμενη αερόβια κοκ).
Επίσης όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες και η τελική διαμόρφωση του προγράμματος προπόνησης πρέπει να γίνει αφού αξιολογηθούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε αθλούμενου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα

Flery Mac Personal Trainer